دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی گفت: امروز یک فرد، یک حزب است چرا که هر فرد با دسترسی به فضای مجازی کارکرد یک حزب را پیدا کرده؛ حتی خانه احزاب یک خانه سرد و بیروح و بی هیجان است که از حد و قواره مسائل صنفی جلوتر نمیرود.
گروه احزاب خبرگزاری فارس– میزگرد «قانون جدید احزاب؛ مزیتها و معایب» با حضور آقایان «حسین کمالی» رئیس خانه احزاب، «قاسم میرزایینیکو» عضو کمیسیون ماده 10 احزاب و «مجتبی شاکری» دبیرکل حزب جانبازان انقلاب اسلامی در خبرگزاری فارس برگزار شد.
فعالان حزبی در این نشست به سؤالات مختلف پیرامون مزایا و معایب، تقویت رویکرد حزبی در ساختار ریاستی جمهوری اسلامی، نظارتها، کمکهای دولت به احزاب و نقش احزاب در تدوین قانون جدید پاسخ دادند.
آنچه در ادامه میآید مشروح اظهارات مجتبی شاکری دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی در این میزگرد است:
مجتبی شاکری دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی در ابتدای این نشست درباره قانون احزاب فعلی و نقاط مثبت و منفی آن اظهار داشت: من معتقدم بخشهایی از قانون جدید احزاب قابل نقد است هرچند با بخشهایی از آن موافق هستیم، قانونی که ابلاغ شد و با یک فاصله زمانی که از قانون قبلی تدوین شد وضعیتی را ایجاد کرد و توانست برخی از نیازهایی را که قانون باید به آن بپردازد مورد توجه قرار دهد.
*قانون جدید احزاب در شکل، فرم و شناسنامهدار کردن احزاب مؤثرتر است
شاکری ادامه داد: البته نسبت به قانون جدید احزاب به نظر میرسد بخشهای مثبت آن نسبت به قانون قبلی در شکل، فرم و شناسنامهدار کردن احزاب مؤثرتر است اما در وضعیت موجود کارکرد احزاب و تأثیرگذاری آنها در بخش حاکمیت و نظام در یک موقعیتی قرار گرفته که باید اینها را مورد ملاحظه قرار داد، یعنی اگر فضای بیرون از احزاب را ملاحظه نکنیم در داوری دچار مشکل میشویم.
دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی تصریح کرد: هرچند تعداد احزاب و کسانی که گردهم میآیند و اساسنامه و مرامنامهای دارند یک امر مثبتی است و مشارکت سیاسی را بالا میبرد اما به طور طبیعی احزاب بالاتر از لایه حزبی که دارند یک لایه جبههای و جریانی نیز دارند.
وی ادامه داد: با وجود اینکه تعداد احزاب فراوان هستند اما در کشور بیش از دو یا سه جریان نداریم و نحلههای فکری و جریانی زیاد نیستند، اما مضیقه ما این است که ما روابطی را قرار دادهایم که نه تنها کمک چندانی به احزاب نمیکنیم بلکه میخواهیم اسناد مالی آنها را ببینیم و در عین حال موانعی که وجود دارد را برطرف نکردیم.
شاکری افزود: کارکرد احزاب آموزش و عضوگیری، رصد کردن جامعه، ارائه برنامه، مشاوره دادن درباره انتخابات، ایجاد وحدت بین احزاب همفکر و نقد کردن اتفاقات درون جامعه است.
دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی تأکید کرد: چنانچه این کارکرد وجود نداشته باشد و از یک جریان فکری در انتخابات ریاستجمهوری یا مجلس افراد آن جریان کرسیها را در اختیار بگیرند، هیچ مانعی برای اظهارنظر آنها نیست و رسانه ملی هم مجبور است مواضع آنها را پوشش دهد یعنی چهرههای اصلی هر حزب میتوانند این کارکرد را داشته باشند و مواضع حزب را با استفاده از همین موقعیتی که دارند بیان کنند.
*ما در یک فضای جزیرهای قانون احزاب را تدوین کردهایم
وی با بیان اینکه فضای مجازی میتواند همه کارکردهای حزبی را داشته باشد بدون اینکه موظف باشد زیر بار نظارت حزبی برود یا اسناد مالی خود را منتشر کند، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد ما دریک فضای جزیرهای قانون احزاب را تدوین میکنیم و نگاه جامع به این مقوله وجود ندارد لذا عدالت در این فرایند دیده نمیشود.
شاکری درباره اینکه قانون جدید احزاب چقدر ما را به سمت احزاب فراگیر میبرد و چه مزیتهایی برای فعالان حزبی دارد، گفت: من فکر میکنم احزاب در این شرایط رو به افول میروند چون گزینههای مشابه دیگری مانند همین فضای مجازی یا فراکسیونهای داخل مجلس و یا محافلی مانند روزنامهها که کارکرد حزبی دارند، اما از تابلو و عنوان حزبی برخوردار نیستند.
این فعال اصولگرا با بیان اینکه فعالیتهایی که گرد اشخاص شکل میگیرد و کارکرد حزبی پیدا میکند، جایگزین عمل حزبی شده است، تصریح کرد: به نظر میرسد عدالت در این نوع فعالیتها وجود ندارد، چراکه برای این جریانات چه دلیلی دارد مشقت ایجاد حزب که لازمه آن نظارتهای مختلف است تقبل شود لذا افراد ترجیح میدهند که خود را به زحمت نیندازند.
*خانه احزاب یک خانه سرد و بیروح است
وی تأکید کرد: ما در حال حاضر میتوانیم بگوییم «یک فرد، یک حزب» است چراکه هر فرد با دسترسی به فضای مجازی کارکرد یک حزب را پیدا کرده و در این زمینه ما رو به جلو حرکت نمیکنیم حتی خانه احزاب یک خانه سرد و بیروح و بی هیجان است که از حد و قواره مسائل صنفی جلوتر نمیرود در حالی که دولتها مجالس و مباحث مهم کشور در قالب احزاب شکل گرفته است.
شاکری ادامه داد: میثاق همه احزاب قانون اساسی است اما چطور میتوان از دل همین احزاب به اردوکشی خیابانی، تعطیلی مجلس یا تحریم نهادهای نظام رسید؟ این نشان میدهد که این مجموعه کارکرد خود را نمیداند و درست تعریف نشده است.
* فهرست مطول وزارت اطلاعات از نفوذ افراد نشان میدهد راه را درست نرفتهایم
دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی تأکید کرد: برخی احزاب مقابل تصمیم نظام ایستادهاند و خارج از دایره نظام با خارجیها بستند، مردم عادی که جاسوسی نمیکنند این مشکل در دل همین احزاب و تشکلهاست، این فهرست مطول وزارت اطلاعات از نفوذ افراد در احزاب و تشکلها و پروندههایی که هنوز باز هستند نشان میدهد ما مسیر را به درستی نرفتهایم.
*قانون جدید نتوانسته فضا را به صورت سه بعدی و با حضور رقبای احزاب ترسیم کند
وی با بیان اینکه قانون جدید احزاب صوری، شکلی و ظاهری است و نتوانسته فضا را به صورت سه بعدی و با حضور رقبای احزاب ترسیم کند، اظهار داشت: برآیند اجرای قانون احزاب باید فعال شدن و تاثیرگذاری احزاب در امور مختلف باشد و از این رو فعالترین نهاد باید در کشور احزاب باشند نه اینکه بنشینند با یکدیگر گپ و گفت بزنند و سپس دعواهای خود را به سایتها و روزنامهها بکشانند.
شاکری ادامه داد: نکته دیگر این است که در غرب حزب دموکرات یا حزب جمهوریخواه متولی هستند؛ در حالی که در نظام جمهوری اسلامی محور ما قانون اساسی و استقلال و آزادی کشور است لذا فهمیدن این جایگاه بسیار حائز اهمیت است تا احزاب خود را با آن تنظیم کنند؛ در موقعیتهای مختلف دیدهایم که برخی احزاب شعار «فتح سنگر به سنگر» یا «چانهزنی از پایین» و یا «نافرمانی مدنی» را دادند بنابراین اگر این قانون تصویب شود ما به نتیجه نمیرسیم.
*عدالت در قانون جدید احزاب نادیده گرفته شده است
این فعال اصولگرا در ادامه با تأکید بر اینکه موضع کمکهای دولت به احزاب مشخص نیست و احزاب در استانها مشکل جا و مکان دارند،تصریح کرد: یکی دیگر از انتقادات ما این است که چرا انجمنهای تخصصی در قانون جدید احزاب نیامدند، ممکن است اینها مسائل جزئی باشد اما بحث اصلی و اساسی ما همان موضوع عدالت است که دیده نشده و شاید بازنگری بعدی قانون این باشد که این مسائل به درستی دیده شود.
* چگونه از دل استقلال کشور دست دادن با دشمن بیرون میآید
وی تصریح کرد: همانطور که آقای کمالی دبیر حزب اسلامی کار اشاره داشت احزاب باید نوآوری و خلاقیت داشته باشند تا از دل این تکثر یک نوآوری شکل بگیرد، همه ما در مکتب امام و در ظل قرآن، سنت و قانون اساسی هستیم و ماده 26 قانون اساسی میگوید که «احزاب، جمعیتها، انجمنهای سیاسی و صنفی و انجمنهای اسلامی یا اقلیتهای دینی شناختهشده آزادند، مشروط به این که اصول استقلال، آزادی، وحدت ملی، موازین اسلامی و اساس جمهوری اسلامی را نقض نکنند. هیچکس را نمیتوان از شرکت در آنها منع کرد یا به شرکت در یکی از آنها مجبور ساخت» ما میگوییم چه اشکالی دارد هر حزب با هر سلیقه سیاسی استقلال کشور را مورد توجه قرار دهد، اما چطور میشود از دل این استقلال، دست دادن با دشمن بیرون میآید یا از دل آزادی کارکردهایی بیرون میآید که باعث انتقادات شدید امام یا مقام معظم رهبری میشود.
شاکری خاطرنشان کرد: مثلاً مجمع تشخیص سیاستهای کلی را مطرح میکند اما نمایندگان مجلس را مجبور نمیکند که آن را اجرا کنند بلکه این سیاستها به صورت قانون اجرا میشود و این به معنای بستن دهان و دست دیگران نیست بلکه باز گذاشتن راه برای آنهاست، آقای میرزایینکو معتقد است که حزب دوچرخه نیست، بله دوچرخه همه جا دوچرخه است اما حزب همه جا حزب نیست، به قول شهید بهشتی حزب یک معبد است اما متأسفانه خانه احزاب ما نتوانسته استقلال، آزادی و وحدت را تعریف کند.
دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی در پاسخ به این سؤال که آیا شما قانون جدید را در جهت پالایش و کنترل احزاب میدانید یا تقویت آنها، توضیح داد: اگر ما قانون را وسیله، ابزار و امکانی برای تحقق اهداف بدانیم و طبق آنچه در قانون اساسی تعریف شده حرکت کنیم نباید خروجی این مسئله بدحالی جامعه باشد و باید از ناحیه احزاب شاهد تحقق و تقویت قانون اساسی باشیم، نمیتوان برای بانکها قانون گذاشت اما در آخر به فقر، بدهکاری مردم، ایجاد ربا و اقتصاد فشل رسید چرا که این وضعیت نشان میدهد قانون نتوانسته وظیفه خود را به خوبی اعمال کند.
وی یادآور شد: باید در این موقعیتی که قرار گرفتهایم آسیب شناسی درستی از بحث احزاب داشته باشیم و دائماً کار را به آینده ارجاع ندهیم، خانه احزاب باید به باشگاه تبدیل شود چرا که کلی و مبهم صحبت کردن درباره وظایف ما در قانون اساسی سودی ندارد.
* احزاب باید بین مبارزه با نظام یا حمایت از نظام دست به انتخاب بزنند
شاکری در پایان افزود: ما متأسفانه وارث وضعیتی هستیم که احزاب باید بین مبارزه با نظام یا حمایت از نظام دست به انتخاب بزنند، خانه احزاب حتماً مجمع تشخیص مصلحت نظام نیست بلکه کارکرد مجمع برای خانه احزاب مد نظر ما است. احزاب باید به دنبال منافع ملی باشند و مطابق اصول حرکت کنند تا به یک همافزایی برسند.
انتهای پیام/